Зграда матичне школе

Основна школа "9. октобар" у Прокупљу постоји од 28.06.1963. године. Налази се у улици Змај Јовиној број 1. и припада Топличком округу. Телефон школе је 027/331-043, факс 027/332-400. Зграда у којој се одвија настава у матичној школи изграђена је 1937. године као Учитељско-домаћичка школа. ОШ "9. октобар" сада броји 1103 ученика и 98 запослених радника; од првог до четвртог разреда има 23, а од петог до осмог разреда 23 одељења. Школа поседује две зграде у матичној школи, док се настава од првог до четвртог разреда изводи и у два подручна одељења Бабином Потоку и Доњој Стражави.

Васпитно-образовни рад у школи изводи млад (просек година животне старости 34,5 година, а просек година радног стажа је 16) и стручан наставни кадар (32 професора и 38 наставника). Свакодневно од петог до осмог разреда до школе путује 66 ученика и 12 радника.

park odozgoВелики потенцијал наше школе представља зеленило око школске зграде које заузима површину од једног хектара. У парку се налази велики број домаћих и страних, као и ендемских и реликтних врста (око 60); међу којима се издвајају: Европска форзиција, Тиса, Панчићева оморика, Ловор-вишња, Вирџинијска клека, Јудино дрво, Сибирски дрен...

220 ученика су чланови еколошке секције « Чувари зеленог осмеха» у чијој организацији се већ традиционално одражва еколошка изложба "Слободан Вековић-Дацо" у месецу мају. Еколошка секција је активна и у оквиру еколошког друштва Топлица о чему сведоче многа признања:

Прва награда за најлепше уређену школу Србије (1987), Сребрна плакета Покрета горана Србије (1988), Плакета месних заједница града (1998), Зелени гранд приx 2001 од Еколошког друштва Топлице (2001).

bibliotekaСедамдесетих година формирана је библиотека са преко 15000 књига и часописа, а крајем осамдесетих година формирана је школска медијатека са преко 70 дијапројектора, епископа, графоскопа, радио-касетофона, ТВ у боји...

Подручна одељења у Бабином Потоку и Доњој Стражави од краја деведесетих година имају формиране библиотеке и медијатеке.

Матична школа има сопствену радио-станицу повезану звучницима у свим учионицама.

У току 2003/2004 школске године у школи је формирана савремена рачунарска учионица са једанаест умрежених рачунара, намењена настави информатике коју похађа 215 ученика.

1998. године школа је добила своју прву интернет презентацију, која је 2005. године обновљена захваљујући донацији Мирослава Пантића из Женеве, бившег ученика наше школе.

folklor 2У циљу неговања фолклора и очувања традиције топличког краја, у школи већ тридесетак година ради фолклорна секција која броји око 40 ученика сваке школске године. Фолклорна секција има запажене резултате на свим градским наступима. Као резултат неговања традиције нашег краја је и велики број ученика првог и другог разреда који су се определили за изборни предмет Народна традиција.

У школи 40 година ради школска задуга која има свој подрачун и званично је регистрована у СУП-у.

Од школске 2004/05 у оквиру школе постоји школски парламент.

2005. године у школском парку је саграђена летња учионица.

Донацијом Амбасаде Јапана, 2007. године омогућена је замена прозора на главној и помоћној школској згради као и замена клупа и столица на првом спрату.

Фасада школе је реновирана 2008. године захваљујући Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

Исте године уведен је унутрашњи видео надзор - донација родитеља и саграђен терен за мали фудбал са вештачком травом за потребе ТСЦ и ОШ "9.октобар" - донација Владе Норвешке.
klupe

Наша школа се 2010. године укључила у програм "Школа без насиља" захваљујући донацији Телекома Србија.

Пројекат Дигитална школа омоогућио нам је да 2011. године добијемо комплетно опремљен дигитални кабинет са радним местима за 25 ученика.

2012. године је настављено осавремењавање, овог пута школа је добила Мултимедијалну учионицу са "паметном таблом".

Спољашњи видео надзор уведен је 2013. године. Исте године саграђен је тоалет за ученике у школској згради као и летња позорница у школском парку.

28. јуна 2013. године Основна школа "9.октобар" обележила је 50 година постојања.


Основна школа "9. октобар"