У оквиру програма „Школе за 21.век“, који спровoди Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС у сарадњи са Британским саветом, све основне школе у Републици Србији добиле су микробит програмабилне уређаје, у складу са бројем својих ученика. Ови уређаји предвиђени су за коришћење у настави Информатике и рачунарства (наставна тема Пројектни задатак у 7. и 8. разреду), као и у наставним активностима осталих предмета које омогућавају интеграцију дигиталне технологије у процес наставе и учења. Како би коришћење ових уређаја било додатно подржано, развијена је бесплатна онлајн обука за наставнике свих предмета: Примена микробит уређаја – основна обука за наставнике.

Обука се налази на адреси microbit.britishcouncil.org/sr . Упутство за приступање обуци налази се у прилогу.

Наставници који успешно заврше обуку добиће 2 сертификата:

међународни, који генерише платформа на којој похађају обуку и
национални (8 сати стручног усавршавања, број решења министра: 610-00-01713/2019-07 од 17.12.2019. године).

Наставници добијају национални сертификат тако што преузимају међународни и шаљу га на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Убрзо, еклектронским путем, добиће национални сертификат у PDF формату.

Молимо Вас да подстакнете наставнике свих предмета да се укључе у представљену онлајн обуку.

Такође, молимо Вас да да наставницима информатике и рачунарства ставите на располагање микробит уређаје, као и да мотивишете наставнике осталих предмета да, у сарадњи са наставницима информатике и рачунарства, интегришу микробит програмабилне уређаје у активности наставе и учења, а све у циљу обезбеђивања конструкције функционалних знања и развоја дигиталне компетенције ученика.

Хвала на сарадњи,

др Саша Стојановић

помоћник министра за дигитализацију у просвети и науци


Основна школа "9. октобар"